Wine Country Enclave – Additional projects

Numerous smaller projects around this property preceded our building of the main home.

Art Studio/Office: This contemporary space features cedar siding and Ipé wood decking.

Pool: The double-infinity-edged pool with spa beckons. Local Syar stone was used on vertical retaining walls surrounding.

Cottage: Considerable remodeling of an existing cabin resulted in this quaint cottage. Existing wood floors in the parlor and hall were refinished to blend with new.

Hill House: Large-scale remodeling entailed retrofitting existing foundation to accommodate larger windows and lift-and-slide doors, and adding additional foundation for screened porch. The main living area’s floor level was lowered to improve the view.

Boathouse: With its operational water wheel, and dock for a rowboat, this boathouse provides an upper deck for launching zip line rides to the other side of the pond.

Entertainment Barn: An old ranch barn became a casual space for entertaining. The exterior artfully blends a mix of existing and reclaimed redwood siding. Interiors feature stained concrete floors, cabinetry of reclaimed barn wood, and Italian leather panels in the bar. An extensive garden and small residence/office for the gardeners complete the property’s rural appeal.

Photography copyright Tim Maloney, Technical Imagery Studios.

Project Team

  • Location:
    Santa Rosa, CA
  • Size:
    New construction: 680 sf art studio/office, 800 sf boathouse with zip line across the pond, 810 sf garden living unit. Remodeled: 2,100 sf guest house, 1,100 sf 1920s cottage, 2,300 sf events barn.
  • JMA Project Manager:
    Aaron Jacobs
  • JMA Superintendent:
    Matt Van Heusen
  • Architecture:
    Backen Gillam Kroeger Architects
  • Interior Design:
    Heidi Toll Design
  • Landscape Design:
    Fredrika Moller Landscape Architecture
  • Electrical Engineering:
    Spinnaker Electric
  • Structural Engineering:
    Structural Design Group